четверг, 30 января 2014 г.

Нові стандарти. Компетентнісний підхід на уроках географії

До уваги керівників ММО вчителів-предметників! Запрошуємо Вас відвідати блог ММО вчителів географії та економіки! 
 29 січня 2014 року відбулося планове засідання міського методичного об'єднання вчителів географії та економіки.

Порядок денний:
1. Зміни у навчально-виховному процесі відповідно до нового Державного стандарту. Мета і завдання освітньої галузі "Природознавство". Самойлова І.А., методист НМЦ
2. Особливості навчальної програми курсу загальної географії для 6 класу за новим Держстандартом. Савченко Т.Б., вчитель географії та економіки ЕБГ "Гармонія"
3. Розвиток мотиваційної сфери учня на уроках географії та економіки в умовах особистісно зорієнтованого підходу. Мірошник Т.О., вчитель географії та економіки ЕЗОШ №2
4. Використання сучасних Інтернет-технологій для розвитку предметних (галузевих) компетентностей учня.
4.1. Використання 3-Д панорам на уроках географії (Бібліотека 3-Д панорам для уроків географії в 6-8 класах). Устименко Н.В., вчитель географії ЕНВК №1
4.2. Створення карт за допомогою сервісу Карти Гугл та їх використання на уроках географії
Інструкція щодо роботи у сервісі Карти Гугл
Корисні посилання для бажаючих працювати у сервісі Карти Гугл.
Самойлова І.А., методист НМЦ
В ході засідання вчителі взяли участь у невеличкому дослідженні щодо застосування у педагогічній діяльності різних видів, методів та прийомів підвищення мотивації навчальної діяльності. Радимо ознайомитися з РЕЗУЛЬТАТАМИ АНКЕТУВАННЯ.
 

Новини з Тринадцятого Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій "Екософт 2014"


Підведено підсумки заочного туру Другого етапу  Тринадцятого Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій "Екософт 2014" та заочного туру національного етапу Міжнародного конкурсу комп'ютерних проектів "INFOMATRIX 2014"  .  На конкурсі  була представлена робота і з  м. Енергодара.Тема проекту: "Інтерактивний курс по створенню (багатокористувацького ) блогу з інтегрованими можливостями Google+, Youtube, Skydrive".
Кожуховський О., учень 11-В кл. ЕЗОШ№2 та Трубіцина А.Л., вчитель інформатики  ЕЗОШ№2 успішно пройшли заочний тур конкурсу і запрошені на очний тур  до м.Києва.
Очний тур проходитеме з 19 по 21 лютого 2014р. у м. Києві.
                        Бажаємо успішного виступу на очному турі конкурсу!
 Вітаємо учасників конкурсу, колектив учнів, вчителів ЕЗОШ№2 з успішною заявкою про себе на Всеукраїнському та Міжнародному рівнях! 
Трубіцина А.Л., вчитель інформатики ЕЗОШ№2




суббота, 25 января 2014 г.

Новини з ММО вчителів історії та правознавства

22 січня 2014 року вчителі історії та правознавства загальноосвітінх навчальних закладів міста взяли участь у плановому засідання ММО.
На засіданні розглядалися питання впровадження у навчально-виховний процес сучасних педагогічних технологій, обговорювався краший досвід роботи колег за окремими напрямками, проведено практичну роботу щодо ознайомлення з матеріалами ресурсів ЄІОП міста Енергодара й т.і.

WEB-ресурси в діяльності соціальних педагогів


23 січня 2014р. в НМЦ відбувся семінар для соціальних педагогів з теми: «Шляхи підвищення ефективності соціально-педагогічної роботи соціального педагога з дітьми з девіантною поведінкою у навчальному закладі». Одним із завдань семінару  було практичне
ознайомлення соціальних педагогів з методичними ВЕБ-ресурсами міського методичного проекту «Нові стандарти – нові технології та форми навчання».

четверг, 23 января 2014 г.

Відкритий урок художньої культури

Практика впровадження медіаосвіти


 21 січня 2014р. в ЕЗОШ№2 медіа-педагогом Руденко І.Г. було проведено відкритий інтегрований урок художньої культури/медіакультури в 11- Б класі з теми: "Паркова культура".
 Найвищою оцінкою уроку стала оцінка учнів - вони стоячи аплодували своєму вчителю!
Якщо знання  створено самими учнями, воно стає для них  цікавим і значимим. Даний ефект було досягнуто завдяки  використанню учнями медійних засобів. Потенціал уроку позитивно впливав на розвиток інформаційної та медійної грамотності учнів.

пятница, 17 января 2014 г.

Дидактична система методів і прийомів вивчення математики за інформаційно-знанієвою та діяльнісною парадигмою



16 січня НМЦ управління освіти в рамках реалізації Державного стандарту  початкової загальної освіти було проведено семінар для заступників директорів з  НВР ЗНЗ, які опікуються питаннями початкової загальної освіти, з теми: "Дидактична система методів і прийомів вивчення математики за інформаційно-знанієвою та діяльнісною парадигмою"
На практичній частині  учасники семінару вчилися створювати, редагувати  документи за допомогою сервісів Google Doc.

  

Новини з ММО практичних психологів


16 січня 2014 року в НМЦ відбулось засідання методичного об’єднання практичних психологів ДНЗ, ЗНЗ, ПНЗ. Одним із питань, які розглядалися на засіданні, стала презентація авторського блогу практичного психологу ЦДЮТ Балагутрак Н.Ю.
Докладніше на блозі ММО практичних психологів  м.Енергодара

Про проведення обласного веб-квесту

Про проведення обласного веб-квесту

В рамках реалізації Року електронної дидактики «Мистецтво навчати» з 03 по 28 лютого 2014 року кафедра реабілітаційної педагогіки та здорового способу життя спільно з кафедрою інформатики та інформаційних технологій в освіті ЗОІППО проводить веб-квест «Полювання на лисиць» для вчителів.
Детальніше - Лист ЗОІППО № 013 від 10.01.2014 Про проведення обласного веб-квесту «Полювання на лисиць»

четверг, 16 января 2014 г.

З практики роботи колег

 

16 січня в рамках міського методичного проекту "Нові стандарти - нові технології та форми навчання" відбулося засідання міського методичного об'єднання вчителів інформатики, на якому переглядалися веб-ресурси колег -інформатиків міста; відбулося ознайомлення з критеріями оцінювання ресурсів, що дозволить якісно покращити наявні блоги до проведення міського конкурсу-огляду "Кращий веб-ресурс".

среда, 15 января 2014 г.

ІКТ в діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу

      
15 січня Науково-методичним центром управління освіти спільно з адміністрацією ЕБЛ та за участю заступників директорів з НВР ЕЗОШ№2 та ЕНВК№5 було проведено семінар-практикум для керівників ЗНЗ та ПНЗ з теми: "Використання ІКТ в управлінській діяльності навчального закладу".
     У роботі семінару взяли участь: начальник управління освіти Плахотна Т.О., директор НМЦ Букреєва С.М., заступник директора НМЦ  Цемко С.А., спеціалісти відділу шкіл та позашкільних навчальних закладів управління освіти, методисти НМЦ, керівники ЗНЗ та ПНЗ, заступники директорів з НВР ЕЗОШ№2 та ЕНВК№5.
  Мета семінару - підвищення інформаційної компетентності керівника навчального закладу.

Ласкова Н.О., методист НМЦ
"Шляхи оптимізації процесу управління навчальним закладом в умовах функціонування інформаційного освітнього простору"
Савіна М.В., заступник директора з НВР ЕЗОШ№2.   "Використання редактора електронних таблиць MS Excel для проведення моніторингу якості освіти у загальноосвітньому навчальному закладі"
Перерва С.В., заступник директора з НВР ЕНВК№5. "Мережева взаємодія заступника директора з НВР зі шкільними методичними об'єднаннями засобами сервісів Gogle"

Мятович І.В., директор ЕБЛ . "Віртуальний кабінет директора ліцею"





Самойлова І.А., методист НМЦ
Перегляд методичних веб-ресурсів сайту НМЦ. Організація і проведення дистанційного семінару для заступників директорів на платформі "Віртуального університету".

Холодуліна Н.І., методист НМЦ
Перегляд методичних веб-ресурсів сайту НМЦ.
Використання Веб-ресурсів шкільних бібліотек  в інформаційній діяльності керівника навчального закладу.

суббота, 11 января 2014 г.

Перспективи розвитку інформаційного освітнього простору ЗНЗ міста у 2014 році.

    
  До уваги адміністрацій ЗНЗ міста! 11.01.2014 р. в НМЦ управління освіти відбувся семінар-практикум для заступників директорів ЗНЗ, які відповідають за науково-методичну роботу, з теми "Актуальні питання розвитку інформаційного освітнього простору в ЗНЗ міста у 2014р."
       У ході семінару розглядались тенденції, які викликають необхідність змін в сучасній освіті; обговорювались форми та моделі навчання, навички, які необхідно формувати в учнів  у 21 столітті; характеризувалися етапи використання ІКТ на уроках вчителями шкіл; називались причини гальмування використання ІКТ в середній освіті; окреслювались шляхи реалізації нових підходів в освіті.
      На семінарі було оголошено про оновлення роботи семінару для заступників директорів ЗНЗ з теми: "Внутрішньошкільний моніторинг якості науково-методичної роботи: програма, інструментарій, узагальнення та аналіз результатів"

Матеріали семінару 
 
 

четверг, 9 января 2014 г.

Интерактивные модели и обучающие игры в биологи

Рекомендуем учителям биологии информацию для ознакомления!
Интерактивные модели и обучающие игры в биологии.
Козленко А.Г., эксперт-консультант по образовательным продуктам Департамента электронных ресурсов, группа компании "Competentum", научный сотрудник Лаборатории химического и биологического образования Института педагогики Национальной академии педагогических наук Украины.

вторник, 7 января 2014 г.

Дай ребенку компьютер — и он за полчаса разберется в теории относительности

Рекомендуем почитать! Ученый и просветитель Сугата Митра: "Дай ребенку компьютер - и он за полчаса разберется в теории относительности"
Индийский ученый и просветитель Сугата Митра провел серию простых экспериментов по всему миру, оставляя на какой-то период времени детей на едине с компьютером. Результаты были удивительны: например тамильские школьники выучили английский язык и разобрались самостоятельно в основах биотехнологий...
  
Сугата Митра: как дети обучают самих себя.